/

Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Τα γεγονότα στη Γάζα οδηγούν τους Ευρωπαίους υπουργούς εξωτερικών να πραγματοποιήσουν σήμερα 21/11 έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση για τον συντονισμό των ενεργειών και την εκτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Πολύτιμη θα είναι η συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την επίσκεψή του στην περιοχή και οι συνομιλίες που είχε αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης.

Ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ Μαλίκι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ, και στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Ελι Κοέν.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σύντομα κάποια θετικά αποτελέσματα».

Επίσης, επισήμανε πως πιστεύει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, ενώ ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να διαφοροποιείται σαφώς από τη Χαμάς».

Μετά τον πόλεμο, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, η διακυβέρνηση της Γάζας πρέπει να είναι «άκρως νομιμοποιημένη και να αντιτίθεται στην τρομοκρατία».

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή εισροή προσφύγων, απάντησε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη και σημείωσε πως θα ήταν πρόθυμη να υποδεχθεί τραυματίες.