/

Άμυνα “Made in Turkey”

Στο 70-80% υπολογίζεται, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η εγχώρια προστιθέμενη αξία στην κάλυψη των αναγκών των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε προμήθειες και εξοπλισμό. Πρόσφατα η χώρα δοκίμασε ακόμη ένα νέο πυραυλικό σύστημα, σε μια προσπάθεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να ολοκληρώσει ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τριών επιπέδων (σημείου, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς).

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Δοκιμών και πεδίο βολής της Σινώπης στην Τουρκία, η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του αντιαεροπορικού πυραύλου Siper-2, που σύμφωνα με πληροφορίες η εμβέλειά του ξεπερνάει τα 150 χιλιόμετρα.

Τo αντιαεροπορικό σύστημα Siper-2, το οποίο αναπτύσσει η Τουρκία για το εθνικό της σύστημα αεράμυνας, αναμένεται να είναι έτοιμο το 2024.

Το τουρκικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς Hisar, ήδη παράγεται, όμως η Τουρκία έχει την ανάγκη ενός αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, που προσπαθεί να αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Η Άγκυρα το 2019 αγόρασε το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-400, γεγονός που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες την απέκλεισαν από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας των F-35.

Επί διακυβέρνησης Ομπάμα, η Τουρκία είχε ζητήσει την προμήθεια Patriot, κάτι που όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, της αρνήθηκαν οι ΗΠΑ.