/

Άκαρπη η Σύνοδος του Καΐρου – Τι αποκαλύπτει η «αποτυχία»

Η Σύνοδος Ειρήνης που οργανώθηκε από την Αίγυπτο χθες 21 Οκτωβρίου 2023, προκειμένου να εξευρεθεί κάποια λύση και συμφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων ώστε από κοινού να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κρίσης, δεν κατάφερε να καταλήξει ούτε καν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ακούστηκαν παράλληλοι μονόλογοι και ευχολόγια, χωρίς να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων και συμφωνία σε ένα οδικό χάρτη εκτόνωσης της κρίσης, όπως είχε προτείνει η Αιγυπτιακή πλευρά.

Η μεγάλη ανησυχία των εκπροσώπων από Αραβικά κράτη που συμμετείχαν είναι η πιθανότητα ύπαρξης σχεδίου βίαιης απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη Γάζα – κάτι που συνέβη και το 1948 με την απομάκρυνση περίπου 700.000 Παλαιστινίων από το σημερινό Ισραήλ [Nakba (καταστροφή) όπως την ονομάζουν οι Παλαιστίνιοι].

Οι συμμετέχοντες από Ευρωπαϊκά και άλλα δυτικά κράτη αρκέστηκαν σε ευχολόγια και τις γνωστές ανθρωπιστικές κορώνες, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις και δράσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Και χωρίς ουσιαστική πρόσβαση στην πλευρά των εξτρεμιστικών Παλαιστινιακών οργανώσεων, που τούτη την ώρα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι των Ισραηλινών και της Παλαιστινιακής Αρχής. Από τα δυτικά κράτη, ενδεχομένως μόνο η Βρετανία να διατηρεί ανεπίσημα διαύλους επαφής με τη Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, μέσα από τη δράση Βρετανικών ΜΚΟ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ενώ εκπροσωπήθηκαν στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου η Κίνα και η Ρωσία, εντούτοις δεν έγιναν δημόσια γνωστές οι απόψεις που ανέπτυξαν. Το μόνο που γνωρίζουμε για τις θέσεις των δυο κρατών είναι πως έχουν ταύτιση απόψεων και πως εργάζονται από κοινού στη βάση της λύσης των δυο κρατών για Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Η μόνη χώρα, που κατάφερε ως τώρα κάτι απτό και χρήσιμο από την εμπλοκή της στην κρίση είναι το Κατάρ, με την απελευθέρωση δυο ομήρων προχθές τη νύχτα από τη Χαμάς, μία κίνηση που φρέναρε ενδεχομένως την στρατιωτική εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως η δολοφονική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ έχει ενεργοποιήσει νέους σχεδιασμούς για την περιοχή, αλλάζει το περιεχόμενο του Παλαιστινιακού Ζητήματος, κάτι το οποίο φοβίζει άλλα κράτη της περιοχής. Γνωρίζοντας τα παραπάνω, τα δυτικά κράτη αρκούνται σε αφορισμούς και ευχολόγια. Κίνα και Ρωσία επιδιώκουν, ως κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να βρίσκονται εντός των εξελίξεων και καραδοκούν να παίξουν ρόλο την επομένη της ολοκλήρωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανάλογα με το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες στο πεδίο. Και τέλος, κάποια κράτη συνομιλητές και των δυο πλευρών, στην πραγματικότητα ενδεχομένως να συμπληρώνουν τον αρχικό σχεδιασμό όταν εξαπέλυε η Χαμάς τους τρομοκράτες της στις γειτονιές του Ισραήλ το ξημέρωμα του Σαββάτου της 7ης Οκτωβρίου.